ОСНОВНА ШКОЛА

“НХ СИНИША НИКОЛАЈЕВИЋ”

Знање је моћ !

адреса
ОШ “НХ Синиша Николајевић”

11000 Београд, Тимочка 24

Telefon i E-mail

telefon :
011 283 66 21
e-mail :
sinisa.nikolajevic@gmail.com

Мени

Организација рада

Корисни линкови

ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ

мар 21, 2023 | Новости

Обавештење о реализацији пробног  завршног испита
              за ученике и родитеље осмог разреда

Поштовани ученици и родитељи,
 
Да би се ученицима, наставницима и школама олакшале припреме за полагање завршног испита, Министарство просвете и науке и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремили су материјал за пробно спровођење завршног испита.

Реализацијом пробног завршног испита  омогућено је:
–  да се ученици упознају са редоследом корака, обавезама и правима у вези са завршним испитом; У вези са тим,  достављамо вам и линк са видео-упутством – процедуром за употребу идентификационих налепница (Образац 41) https://www.youtube.com/watch?v=DX4bZIIHh5E  (Ово је једна од новина у процедури, уведена претходних година)
– да ученици  виде за њих непознате задатке и да провере своје знање у одређеној области предмета;
– наставницима да резултате са завршног испита користе у планирању активности за даље припремање ученика за завршни испит;

Да  би  се  омогућило  ученицима  да  вежбају  што  већи  број,  за  њих  непознатих задатака, у овим тестовима нема задатака из објављених збирки. Рад на новим задацима има, пре свега, функцију припреме и навикавања ученика за пажљиво и фокусирано читање текста задатка и анализу елемената који се дају у задатку.

Напомињемо да се резултати са завршног испита не претварају у оцене ученика и не служе за оцењивање ученика.

Пробни завршни испит обавиће се у петак и  суботу, 24и 25. 03. 2023. године у учионицама. Ученици ће у петак радити тест из математике, а у суботу тестове из српског језика и комбиновани тест, којим су обухваћени садржаји из пет наставних предмета (биологија, историја, географија, хемија и физика) по следећем распореду:

ПЕТАК, 24. МАРТ  2023.
– тест из математике – од 12.00 до 14.00 часова
Настава ће се тог дана одвијати по распореду, али ће часови бити скраћени. Након завршетка наставе, ученици ће отићи у одговарајуће учионице, где ће их чекати одељњске старешине, и одложити све своје ствари, осим прописаног прибора са којим могу ући у учионицу у којој ће полагати пробни завршни испит из математике.
Учионице за одлагање ствари:
8/1 – учионица 4/2 (учитељица Сања Игњатовић)
8/2 – учионица 4/4 (учитељица Јована Старчевић)
8/3 – учионица 4/1 (учитељица Ана Вићовац)
Учионице у којима ће ученици полагати пробни завршни испит обележене бројевима од 1 до 4 налазе се у поткровљу, а учионица број 5 у читаоници.

СУБОТА, 26. МАРТ 2023.
– тест из српског језика – од 9.00 до 11.00 часова
 тест из изабраног предмета – од 11.30 до 13.30 часова

Ученици би требало да у школи буду у суботу најкасније до 8.15 часова. Окупљају се у дворишту школе (у случају кише у холу школе).

Полагање пробног завршног испита обавиће се у учионицама. У учионици у којој полаже испит ученик седи на месту са редним бројем које одговара редном броју на Јединственом списку ученика (јединствени списак и распоред по учионицама налазиће се истакнути на улазним вратима школе).

Ученик који полаже пробни завршни испит мора код себе имати ђачку књижицу са залепљеном фотографијом и налепницом са идентификационим бројем ученика,
као и следећи прибор за рад:
– за тест из изабраног предмета и тест из  српског језика: графитна оловка, плава хемијска оловка (не пиши бриши)и гумица
– за тест из  математике: графитна оловка, плава хемијска оловка (не пиши бриши), гумица, троугао, лењир и шестар.

Од личних ствари на испит се може унети само вода/освежавајући напитак, а све остале ствари обавезно се одлажу на посебно место током трајања испита.

На основу резултата ученика, припремају се подаци о постигнућима ученика на нивоу сваког задатка и подаци о укупним постигнућима на тестовима. Ове податке предметни наставници користиће да би анализирали резултате ученика и утврдили области  у  којима  је  потребна  додатна  подршка  ученицима  у  припремању  за завршни  испит.  У  даљем  припремању  ученика  за  завршни  испит  наставници користе и резултате пробног завршног испита.

Свим ученицима желимо успех на пробном завршном испиту!